Всички публикации в категория ‘Българска бродерия’

Състезание по бродерия за празника на Самоков

Част от празника на Самоков и неговия патрон св. Симеон Самоковски, тази година беше и състезанието по бродерия на 21 август 2010 г. , организирано от клуба по ръкоделие към читалище „Любословие“ в градинката на Сарафска къща – Самоков. Този клуб беше създаден по проекта „Да възродим бабините дантели“ за изучаване на техниката шита дантела. […]

Състезание за популяризиране на шитата дантела и самоковска шевица

Демонстраторска изложба и състезание за популяризиране на шитата дантела и самоковска шевица във връзка с празника на Самоков – 21 август, 2010 г.

Партньори:

Фонд 13 века България – Сарафска къща, Самоков

Коутс – България

Читалища на община Самоков

Ефектна българска шевица

Това е възстановка на шевица от пола на женска риза от моето родно село Широки дол. Цветовете са максимално близки до реалните. Може да се използва както самостоятелно, така и фризово мултиплицирана. Подходяща е за украса на риза, покривка или възглавница в битов стил.

Везбени геометрични орнаменти

Орнаментите в националните ни шевици са много и невероятно разнообразни. Посредством различните бодове се получават шарки с графична точност, плътни, или ажурни, с много по-добра графичност от елементите на тъканта. Открити са 16 вида везбени бода /кръстат, контурен, прав по вътъка, прав по основата на тъканта, полегат без водене на конец, полегат с водене на […]

Везбени растителни орнаменти

Растителната орнаментика в българската везба се появява сравнително по-късно от геометичната, резултат от уседналия начин на живот и развитието на земеделието. В шевиците от Ихтиманско, Самоковско, Габровско, Разградско, Дупнишко са изобразени маргарити, елхи, борчета, рози, карамфили, лалета, синчец. Композирани по различен начин, с различен колорит, те образуват от най-прости, до много сложниорнаменти, разпръснати равномерно, или събрани в лентапо ръба на ръкави, поли и пазви.

Българска национална бродерия

Всички ние в един или друг момент сме се запознавали с българската национална бродерия. За всеки този момент е бил различен, но със сигурност ефектът е един – преклонение пред фантазията и уменията на българката, развивани през вековете чак до наши дни.