Всички публикации в категория ‘Основна’

Сребърни съдове

Виж голямо изображение Описание: размер 186х197 бода ; конци ДМЦ; 1х1; 39 цвята Препоръчва се използването на конци ДМЦ с номерация по цветовата легенда. В противен случай не гарантираме желаната визия.  

Жените с възможности за собствен бизнес

На 10 и 11 февруари Самоков посрещна неочаквани гости от Европа – интернационална делегация, обединена от обща цел – да мотивират жените да стартират собствен бизнес. В рамките на ширещата се безработица в общината, всяка помощ, пък била тя и само информативна е добре дошла.
Европейският проект „Можеш да го направиш – да мотивираме жените да имат собствен бизнес” (YOCAIT) е проект финансиран по секторна програма Грюндвиг на програмата на Европейската Комисия Учене през целия живот.

Бродирана Коледна украса

Малко късничко съм се сетила да публикувам Коледни бродерии, защото времето, което остава до празника е крайно недостатъчно за тяхната изработка… но все пак по-сръчните от вас може и да успеят.

Бродиран игленик или възглавничка – на кой както му хареса

Преди известно време попаднах на много интересен модел игленици в един руски сайт за ръкоделие. Игленик ли – от кога не се използват подобни джунджурии, би казал някой. Аз също споделям това мнение, но крастата си е краста и не се стърпях да пробвам какво ще се получи.

Изложба „Да възродим бабините дантели“

На 20 август 2010 г. в 18.00 часа в Сарафска къща, Самоков, се откри изложба на шита дантела по проекта, спечелен от читалище Любословие и финансиран от Министерство на културата „Да възродим бабините дантели.“ Партньори по проекта са СНЦ „Бизнес център – бизнес инкубатор – Самоков” и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”. В […]

Декоративни възглавнички с бродерия, схема

На вниманието на любителите на бродираното ръкоделие представям едни лесни за изработка и много красиви възглавнички. Те са изработени от разноцветни парчета сатен и зелена панама, бродерията е с 2 цвята мулине – 3 ката и ламе – сребро или злато по избор. Според вкуса Ви можете да пришиете тапицерски шнур отстрани.

Схема на гоблен Романтиката на Истанбул

Каталожен номер: L2-1×4

Описание: размер 84х43 см ; конци ДМЦ; 1х4; 35 цвята

Цена на схемата: 6,00 лв

Препоръчва се използването на конци ДМЦ с номерация по цветовата легенда. В противен случай не гарантираме желаната визия.

Бяла бродерия

Наречена е бяла, защото това е най-често срещаният й вариант, но е не по-малко красива и върху цветни материи.  Моделът се бродира предварително, а после с остра ножичка се оформят ажури. По-трудният вариант следва нишките на плата, свързан е с много броене и най-малката грешка води до изкривяване.

Калоферска дантела

Калоферската дантела сполучливо допълва блясъка на европейската совалкова дантела. Тя е предназначена за интериора на дома и по-рядко украсява дрехата. От пренесените няколко европейски сплитки, калоферските майсторки сътворяват над 110.

Кене

Eдна от най-изящните дантели, създадена от ръцете на българските жени е кенето. Тя се изработва с обикновена игла за шиене и конец върху парче плат, върху предварително изплетена основа на една кука или още по-уникалната технология – върху основа от конски косми.