Публикации с етикет ‘Българска бродерия’

Жените с възможности за собствен бизнес

На 10 и 11 февруари Самоков посрещна неочаквани гости от Европа – интернационална делегация, обединена от обща цел – да мотивират жените да стартират собствен бизнес. В рамките на ширещата се безработица в общината, всяка помощ, пък била тя и само информативна е добре дошла.
Европейският проект „Можеш да го направиш – да мотивираме жените да имат собствен бизнес” (YOCAIT) е проект финансиран по секторна програма Грюндвиг на програмата на Европейската Комисия Учене през целия живот.

Ефектна българска шевица

Това е възстановка на шевица от пола на женска риза от моето родно село Широки дол. Цветовете са максимално близки до реалните. Може да се използва както самостоятелно, така и фризово мултиплицирана. Подходяща е за украса на риза, покривка или възглавница в битов стил.

Везбени растителни орнаменти

Растителната орнаментика в българската везба се появява сравнително по-късно от геометичната, резултат от уседналия начин на живот и развитието на земеделието. В шевиците от Ихтиманско, Самоковско, Габровско, Разградско, Дупнишко са изобразени маргарити, елхи, борчета, рози, карамфили, лалета, синчец. Композирани по различен начин, с различен колорит, те образуват от най-прости, до много сложниорнаменти, разпръснати равномерно, или събрани в лентапо ръба на ръкави, поли и пазви.