Публикации с етикет ‘Везба’

Сребърни съдове

Виж голямо изображение Описание: размер 186х197 бода ; конци ДМЦ; 1х1; 39 цвята Препоръчва се използването на конци ДМЦ с номерация по цветовата легенда. В противен случай не гарантираме желаната визия.  

Как се прави гоблен от картинка?

Много от вас със сигурност имат любими картинки, снимки, фотоси, които желаят да превърнат в гоблени. Преди години, когато компютрите все още не бяха толкова широко използвани във всички сфери на живота, създаването на гоблен е било много трудоемка работа, като се започне с чертане, разграфяване, увеличаване на изображението, та се стигни до подбора на конците и определянето им „на око“. И все пак, класическите гоблени са прекрасни може би точно защото са създадени по този начин и човешкият фактор е изиграл решаваща роля.

Бродирана Коледна украса

Малко късничко съм се сетила да публикувам Коледни бродерии, защото времето, което остава до празника е крайно недостатъчно за тяхната изработка… но все пак по-сръчните от вас може и да успеят.

Изящно ръкоделие „Чай за двама“, бродерия

Комплектът се състои от 2 бродирани салфетки и тишлайфер, обшити с дантела по края. Необходими материали за ръкоделието – бяла панама, преливащи конци Anchor Crochet – има ги в бледо зелено, жълто, розово, синьо, мулине Anchor за бродерията – в тон с цвета на избраните конци за дантелата. Размерът на салфетките е 25х25 см, а на тишлайфера – приблизително 35х45 см, като винаги може да бъдат променяни според Вашето желание и фантазия.

Ефектна българска шевица

Това е възстановка на шевица от пола на женска риза от моето родно село Широки дол. Цветовете са максимално близки до реалните. Може да се използва както самостоятелно, така и фризово мултиплицирана. Подходяща е за украса на риза, покривка или възглавница в битов стил.

Везбени геометрични орнаменти

Орнаментите в националните ни шевици са много и невероятно разнообразни. Посредством различните бодове се получават шарки с графична точност, плътни, или ажурни, с много по-добра графичност от елементите на тъканта. Открити са 16 вида везбени бода /кръстат, контурен, прав по вътъка, прав по основата на тъканта, полегат без водене на конец, полегат с водене на […]

Везбени растителни орнаменти

Растителната орнаментика в българската везба се появява сравнително по-късно от геометичната, резултат от уседналия начин на живот и развитието на земеделието. В шевиците от Ихтиманско, Самоковско, Габровско, Разградско, Дупнишко са изобразени маргарити, елхи, борчета, рози, карамфили, лалета, синчец. Композирани по различен начин, с различен колорит, те образуват от най-прости, до много сложниорнаменти, разпръснати равномерно, или събрани в лентапо ръба на ръкави, поли и пазви.

Българска национална бродерия

Всички ние в един или друг момент сме се запознавали с българската национална бродерия. За всеки този момент е бил различен, но със сигурност ефектът е един – преклонение пред фантазията и уменията на българката, развивани през вековете чак до наши дни.

Бяла бродерия

Наречена е бяла, защото това е най-често срещаният й вариант, но е не по-малко красива и върху цветни материи.  Моделът се бродира предварително, а после с остра ножичка се оформят ажури. По-трудният вариант следва нишките на плата, свързан е с много броене и най-малката грешка води до изкривяване.