Как се прави калоферска дантела?

За разлика от другите по-достъпни женски занимания като бродерията и плетенето на една кука, за калоферската дантела се изискват повече приспособления.
Освен конците, които трябва да са тънки и здрави, са необходими цилиндър, статив за цилиндъра, совалки, остри карфици /по възможност не турските, които се продават на килограм/, напръстник и кука. Цилиндърът е основното пособие – служи за закрепване на модела на дантелата, върху него се плете.
Изработва се от здрав плат – приблизително 60х50 см, двата му края се зашиват – получава се ръкав, от двете страни на този ръкав се прави подгъв и се нанизва шнур. Шнурът от едната страна се затяга и вътре се поставя картонен кръг с диаметър около 16 см, който ще наречем дъно на цилиндъра.
По желание и възможност, цилиндъра се натъпква добре със сено, слама или дървени стърготини, затваря се с още един картонен кръг, и се затяга с втория шнур. Върху цилиндъра се слага дебел картон, като двата края се застъпват.

Стативът се изработва от дърво или шперплат. Състои се от две страници, които се свързват помежду си с летвички. в горната част на страниците се изрязва полукръг с диаметъра на цилиндъра, а долната – по желание и вкус на майстора – могат да се направят крачета, или за по-лесно се оставя права.

До тука всичко беше лесно. Със совалките обаче нещата стоят по по-различен начин – не можете да си ги направите сами. Изработват се от дърво – клен, ясен, дъб, бук, предварително сварен. Състоят се от две части – сърцевина, на която се намотава конеца и така нареченото „палте“, което служи да предпази конеца от зацапване.
Все още се изработват в Калофер, дано някой приеме занаята от тамошните майстори. Най-добре си ги купете от там. Необходими са най-малко 40 броя. Ако все пак желанието е по-голямо от възможностите – има по-лесен, но не толкова добър модел на совалка. При нея „палтенце“ няма, само сърцевина, конецът се намотава в горната част на совалката.
С такива совалки се работи руския вариант на дантелата, наречен „Кружево“. С подобни, но по-тънки се правят ирландската и шотландската дантела. Карфиците служат за закрепване на дантелата по модела в процеса на плетене. Хубаво е да бъдат остри, с малки главички и от неръждаем материал. Напръстника служи за забиване на карфиците, а куката – за свързване на отделните елементи. Естествено – ножичката също е необходима. Ако сте си набавили всичко, значи сте готови да започнете обучението.
По-нататък ще публикувам изработката на отделни елементи от дантелата. Пишете ми какво още искате да научите в сайта, или допълнете публикацията ми – може да пропускам нещо, като използвате формата за коментари. 🙂

Първия Български Бутон за споделяне

Можете да напишете коментар, или проследите от вашия сайт.

4 коментара към “Как се прави калоферска дантела?”

 1. Eti каза:

  Много харесвам калоферската дантела.Плета на една кука,фриволите,макраме,но имам глямо желание да науча това изкуство.Можете ли да ми помогнете?

 2. admin каза:

  Здравейте! Не знам от къде ми пишете, но ако сте близо до Самоков ще ви поканя да ни гостувате. В момента оборудваме клуб, в който ще преподаваме калоферска дантела за всички желаещи. Веднага щом сме готови ще Ви пиша. Благодаря за интереса.

 3. Mila каза:

  POisha vi ot Amerika,
  zalko,che ne moga da se svarza po drug nachin, sa da me nauchite na tova iskustvo.
  Mila

 4. Muriel каза:

  Здравейте!
  И аз плета на една кука, на две игли, макраме, фриволите – не, а искам да се науча да плета и калоферска дантела. В Самоков би ми било удобно, когато ходя. Посещавам го понякога, по-често през лятото. Не виждам продължение на обясненията и не мога да разбера дали се поддържа още тази тема.
  Веднага мога да питам за начало как се навиват конците и как се започва плетивото.
  Поздрави с много усмивки от мен! 🙂

Напиши коментар