Как се прави калоферска дантела?

За разлика от другите по-достъпни женски занимания като бродерията и плетенето на една кука, за калоферската дантела се изискват повече приспособления.
Освен конците, които трябва да са тънки и здрави, са необходими цилиндър, статив за цилиндъра, совалки, остри карфици /по възможност не турските, които се продават на килограм/, напръстник и кука. Цилиндърът е основното пособие – служи за закрепване на модела на дантелата, върху него се плете.
Изработва се от здрав плат – приблизително 60х50 см, двата му края се зашиват – получава се ръкав, от двете страни на този ръкав се прави подгъв и се нанизва шнур. Шнурът от едната страна се затяга и вътре се поставя картонен кръг с диаметър около 16 см, който ще наречем дъно на цилиндъра.
По желание и възможност, цилиндъра се натъпква добре със сено, слама или дървени стърготини, затваря се с още един картонен кръг, и се затяга с втория шнур. Върху цилиндъра се слага дебел картон, като двата края се застъпват.

Стативът се изработва от дърво или шперплат. Състои се от две страници, които се свързват помежду си с летвички. в горната част на страниците се изрязва полукръг с диаметъра на цилиндъра, а долната – по желание и вкус на майстора – могат да се направят крачета, или за по-лесно се оставя права.

До тука всичко беше лесно. Със совалките обаче нещата стоят по по-различен начин – не можете да си ги направите сами. Изработват се от дърво – клен, ясен, дъб, бук, предварително сварен. Състоят се от две части – сърцевина, на която се намотава конеца и така нареченото „палте“, което служи да предпази конеца от зацапване.
Все още се изработват в Калофер, дано някой приеме занаята от тамошните майстори. Най-добре си ги купете от там. Необходими са най-малко 40 броя. Ако все пак желанието е по-голямо от възможностите – има по-лесен, но не толкова добър модел на совалка. При нея „палтенце“ няма, само сърцевина, конецът се намотава в горната част на совалката.
С такива совалки се работи руския вариант на дантелата, наречен „Кружево“. С подобни, но по-тънки се правят ирландската и шотландската дантела. Карфиците служат за закрепване на дантелата по модела в процеса на плетене. Хубаво е да бъдат остри, с малки главички и от неръждаем материал. Напръстника служи за забиване на карфиците, а куката – за свързване на отделните елементи. Естествено – ножичката също е необходима. Ако сте си набавили всичко, значи сте готови да започнете обучението.
По-нататък ще публикувам изработката на отделни елементи от дантелата. Пишете ми какво още искате да научите в сайта, или допълнете публикацията ми – може да пропускам нещо, като използвате формата за коментари. 🙂

Споделете

Навигация в публикациите

Вижте още:

4 коментаракъм Как се прави калоферска дантела?

  1. Много харесвам калоферската дантела.Плета на една кука,фриволите,макраме,но имам глямо желание да науча това изкуство.Можете ли да ми помогнете?

  2. Здравейте! Не знам от къде ми пишете, но ако сте близо до Самоков ще ви поканя да ни гостувате. В момента оборудваме клуб, в който ще преподаваме калоферска дантела за всички желаещи. Веднага щом сме готови ще Ви пиша. Благодаря за интереса.

  3. POisha vi ot Amerika,
    zalko,che ne moga da se svarza po drug nachin, sa da me nauchite na tova iskustvo.
    Mila

  4. Здравейте!
    И аз плета на една кука, на две игли, макраме, фриволите – не, а искам да се науча да плета и калоферска дантела. В Самоков би ми било удобно, когато ходя. Посещавам го понякога, по-често през лятото. Не виждам продължение на обясненията и не мога да разбера дали се поддържа още тази тема.
    Веднага мога да питам за начало как се навиват конците и как се започва плетивото.
    Поздрави с много усмивки от мен! 🙂

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *