Бродиран игленик или възглавничка – на кой както му хареса

Преди известно време попаднах на много интересен модел игленици в един руски сайт за ръкоделие. Игленик ли – от кога не се използват подобни джунджурии, би казал някой.  Аз също споделям това мнение, но крастата си е краста и не се стърпях да пробвам какво ще се получи.  На практика, конструкциятя му се състои от две квадратни парчета плат, избродирани с някакъв мотив по желание и фантазия на майстора. Особеността е в съединяването на двата квадрата – ъгълът на единия се свързва със средата на страната на другия.

Поглед отгоре

Пълнежът е от вата или памук, каквото ви се намира под ръка, а копчето по средата се зашива, за да задържа плоска формата на игленика. По същият начин може да се направят и декоративни възглавници, от по-големи парчета плат, цветови съчетания спрямо мебелировката и техника – кой каквато умее.  Пискюли и златисти ширити ще им придадат още по-ориенталски и античен вид.
Ето двата оригинални модела на които попаднах, заедно със схемите им за бродерия:

Изработва се на ленена панама, по описанието в схемата. Необходими са 2 цвята мъниста, перли
Схема за изработка

По принцип можете да промените моделите, като използвате схеми за всякакъв вид бродерия, вписана в квадрат.

Схема за изработка
Изработва се на бяла панама, а за украса в четирите му края се пришиват пискюли.

Споделете

Навигация в публикациите

Вижте още:

3 коментаракъм Бродиран игленик или възглавничка – на кой както му хареса

  1. Здравейте,
    Намерих Вашия блог преди няколко седмици и от тогава го следя с интерес. Аз се занимавам с бродерия с кръстат бод и много ме радва да видя ушити творби като Вашата. Buscornu-то е станало перфектно, даже бих казала много по-добре от оригиналния модел, направили сте чудесен избор за цвят на плата, а оформянето на краищата също е много добра идея.

    В този блог (не е мой, просто го намерих) има няколко безплатни добри модела за buscornu, надявам се да Ви харесат. http://gazette94.blogspot.com/2008/07/grille-gratuite-51.html

    Ще следя блога Ви за нови публикации 🙂

  2. Разкошно,… не умея да шия, но пък съм си боже на една кука:). Как не ослепявате от толкова бодене бе хора?

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *