Жените с възможности за собствен бизнес

На 10 и 11 февруари Самоков посрещна неочаквани гости от Европа – интернационална делегация, обединена от обща цел – да мотивират жените да стартират собствен бизнес. В рамките на ширещата се безработица в общината, всяка помощ, пък била тя и само информативна е добре дошла.

Галина Русинова запозна гостите с работата на Бизнесцентър Самоков

Европейският проект „Можеш да го направиш – да мотивираме жените да имат собствен бизнес” (YOCAIT) е проект финансиран по секторна програма Грюндвиг на програмата на Европейската Комисия Учене през целия живот. Партньори по проекта са седем европейски организации от Германия, Чехия, Турция, Унгария, Италия, Литва, Франция и България. Целта на двегодишното партньорство е обмяна на опит в стартирането и управлението на практики, както и на творческите методи на работа в областта на занаятите и търговията на транснационално ниво.

Проектът съчетава тези два аспекта и подпомага предприемачеството на жени в неравностойно положение по един иновативен начин.
Целевата група жени ще получат нови възможности за самонаемане използвайки творческите си умения за допълнителни доходи и чрез гъвкавото работно време ще постигнат един по-добър баланс между работа и личен живот.

Гостите с интерес наблюдават мултимедийната презентация за Самоковските шевици и дантели

Първият ден от посещението протече по предварително запланувани срещи – сутринта с Дамския клуб по ръкоделие и Бизнес център Бизнес инкубатор – Самоков, след обяда – с кмета на община Самоков, г-н Николов, посещение в Историческия музей, разглеждане на забележителности.

Най-смелите и сръчни се опитаха да избродират Самоковска шевица

... и добре се справиха.

В залата на Бизнесцентъра гостите бяха запознати с дейността му и с практиките за отпускане на кредити за малки и средни предприятия. Като един от успешните проекти бе представен „Да възродим бабините дантели” и Дамския клуб по ръкоделие, сформиран в резултат на този проект. Мултимедийна презентация показа дейността на клуба, както и Самоковските шевици и дантели – особеностите им, начините на изработка. Наживо гостите можеха да видят и пипнат уникалните изделия на нашите майсторки. Особен интерес предизвикаха изделията, базирани на българската национална бродерия. И за да бъде усетена по-добре самоковската атмосфера, не бива да пропускаме типичните за нашия край ястия, с които бяха нагостени чужденците.

Срещата с кмета на община Самоков

Бяха дискутирани проблемите на малкия бизнес и в частност – на занаятчийските работилници, свития пазар по време на кризата, както и начините за по-гъвкава търговия посредством интернет.

Втория ден от посещението гостите посетиха школата за изобразителни изкуства „Захари Зограф“ към читалище „Отец Паисий“ – гр. Самоков. Своите творби показаха други двама наши творци – Пенка Боянова, текстилни пана и мозайки и Иван Иванов, дърворезба. Разгледаха ателието, в което децата рисуват и се запознаха с богатата история и успехите на школата.

Метоха и Митрополитската църква също очароваха чужденците. Изказаха удивлението си от невероятните иконостаси, сътворени от самоковските резбари, възпитаници на възрожденската ни художествена школа.

Ресторант „Мадарова къща“ с уютната си атмосфера допринесе също за доброто представяне на нашия град.

Семинарът приключи с дискусия в конферентната зала на хотел „Соната“, на която бяха обсъдени уеб сайта на проекта и следващата среща, домакин на която ще бъде Литва. Българските партньори доброволно поеха ангажимента за изготвянето на следващия бюлетин, в който ще намери място нашият обичай за изработка и закичване с мартеници, като една възможност за съчетаване на традиция с бизнес.

Още снимки от срещата, през погледа на Мери Хайсова от Чехия:

http://hanumate.rajce.idnes.cz/MH_Bulharsko/

Повече информация за проекта можете да намерите тук:
http://www.yocait.tk/

Споделете

Навигация в публикациите

Вижте още:

Един коментаркъм Жените с възможности за собствен бизнес

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *