Как се прави гоблен от картинка?

Много от вас със сигурност имат любими картинки, снимки, фотоси, които желаят да превърнат в гоблени. Преди години, когато компютрите все още не бяха толкова широко използвани във всички сфери на живота, създаването на гоблен е било много трудоемка работа, като се започне с чертане, разграфяване, увеличаване на изображението, та се стигни до подбора на конците и определянето им „на око“. И все пак, класическите гоблени са прекрасни може би точно защото са създадени по този начин и човешкият фактор е изиграл решаваща роля.

В наши дни задачката е сведена до максимално простичко наглед решение – компютър и избор на добра програма. Четох някъде във форумите, че гоблен можеш да направиш и с PhotoShop, но повярвайте ми – не си заслужава разправията… В действителност там може да се раздели изображението на пиксели, но след това ви предстои огромната работа по разделянето на цветовете и подбора им от цветовите гами на различните производители, а да не ви казвам колко зор ще видите ако искате да го отпечатате на схема със знаци. Знаците си ги измисляте вие и ги редите ръчно.

За да се избегнат всичките тия главоболия, има няколко програмки, разработени специално да създават гоблени и различни модели за бродерия, които разпознават различни видове бодове и цветовите палитри на множество наложени на пазара марки конци. Такива са например PCStitch, WinStitch, PatternMaker for cross stitch.  Всичките, обаче, не се разпространяват свободно, а се налага да си ги закупите. Неудобството може да бъде отстранено с малко повече ровене из форумите, търсене на разните му там кракове, пачове и серийни номера.

Макар и с различни имена, програмките работят по сходен начин. След като сте се сдобили с някоя от тях e време да проучите основните й инструменти и възможности. Можете да отворите, импортирате или сканирате желаното изображение, или да създадете собствен дизайн, избирайки желани цветове и бодове. Програмите ви позволяват лесно да експортирате в графичен файл – JPG, PDF, PNG,  или да отпечатате създадените бродерии плюс инструкции за изработката, използваните бодове  и избраните номера конци.

Превръщането на ваша любима картинка в схема за бродерия става буквално за минути. Внимавайте със свалените от нета изображения – върху тях може да има наложено авторско право, което да ви изиграе лоша шега в случай, че се опитате да продавате създадените гоблени.  Каквото виждате на екрана, това ще получите и отпечатано на хартия, а след това и избродирано. Когато преди една година създадох първата си схема, много много не вярвах на компютъра. Затова стриктно спазих номерата на конците, уших гоблена 1х1, вместо 1х4, но резултатът си струваше усилията. Приятно изненадана от успеха, продължих да експериментирам. Така се появиха около дузина гобленчета, някой сполучливи, други не чак толкова, а третия вид – като ги ушия ще разбера.

Чадър чешма 1
Чадър чешма. Намира се на автогарата в Самоков, изкуствено създадена за да допълва красивата гледка на фона на Байракли джамия. Първият от поредицата Самоковски гоблени.

Голямата чешма
Голямата чешма е построена през 1660 г. по поръчка на емина на султанската кухня Мехмед ефенди, станала по-късно символ на Самоков. Отново зимен пейзаж, в тон с първия.

Много важно за сполучливия гоблен е изходното изабражение. Трябва да има добре изразен преден и заден план, конкретни обекти, подробностите да личат ясно, цветовете да са максимално истински. Не се получава добре при мъглява картинка, с цвят на боза, избягвайте подобни снимки. Освен ако това не е желан ефект – графично изображение с не повече от 8-10 цвята в една гама. Но и тогава пак стигаме до момента – снимката да бъде с добър фокус.

Самоковската джамия - в графичен вид
Самоковската джамия - в графичен вид, 10 цвята.

Избрали сте вече картинка, можем да преминем към следващите стъпки.  Отваряме я или импортираме в програмата за гоблени. Избираме с какъв бод да бъде. Някои от програмите позволяват да се поправи яркостта и контраста на картинката, също и преформатиране и рязане.  Можете и да не ги използвате – просто натискате бутона Next докато се стигне до задаване на размера на гоблена – броят на бодовете по W и H, обикновено задавате единия размер, програмата си изчислява пропорционално другия. Важно е добре да прецените колко бода да зададете – ако са прекалено малко, няма да получите ясно изображение на гоблена, ако са прекалено много, ще си създадете излишна работа при ушиването му.

Задаването на брой използвани конци също е ключов момент за добрия дизайн. Някои от програмите сами ограничават броя – максимално до 40, но има такива без ограничения, където решението е изцяло ваше и зависи от цветността на използваната картинка. Пробвайте как ще изглежда в няколко варианта – между 40 и 60 различни номера конци.

Следвайте по-нататък стъпките, които ви дава програмата, без да се замисляте (бутона Next) до получаване на готовия дизайн – не са много. И ето че задачката е решена – имате на лице схема за гоблен по любима картинка.

Леле, колко било бързо и лесно, ще кажете… но… истинската работа тепърва предстои. Програмките допускат грешки, част от избраните цветове се срещат в схемата само с по няколко бода, или пък има самички бодове от един цвят пръснати хаотично из цялата схема, които с нищо не допринасят за красотата, но много ни бавят при бродирането. Затова е необходима ръчната намеса – изтриваме малко използваните цветове и ги заменяме с близки до тях от другите в схемата. Единичните бодове ги премахваме и запълваме с някой от близкостоящите до тях цветове. А ако нещо от картинката е излязло в каша от няколко цвята, се налага и дорисуване направо върху схемата – обикновено се случва в зеленината на дръвчетата или при изобразяване на вода. Често срещана грешка е създаването на допълнителен мръсен цвят на границата между два други, обикновено такива бодове също се чистят, като се заместват по преценка с единия или другия от срещащите се цветове.

Има различни инструменти за работа – от такива за запълване на единични бодове, до маркиране на цели полета и заменянето на цветовете в тях, гумичка за триене, копиране и поставяне на цели участъци, въртене, огледално обръщане по вертикала и хоризонтала. Можете да редактирате бодове, да добавяте контури за по-добър изглед – очертавате определен цвят или ръчно рисувате върху схемата през няколко цветни полета. Работите върху дизайна докато не се получи компромисен вариант между сложност за изработка и красота. Не е лошо да запомняте етапите на работа на различни файлове, така лесно можете да се върнете към по-стар вариант и да продължите работата в друга посока, ако полученото не ви задоволява.

Програмите предлагат различни видове прегледи на създадената схема – симулация на избродиран гоблен, цветни квадратчета, знаци, със или без мрежа, информация за използваните номера конци по различни марки. В следваща публикация ще опиша подробно как се използва програмата PatternMaker for cross stitch, с която имам най-богат опит и с която са създадени схемите на тези гоблени.

Джамията
Самоковската джамия

Митрополитската църква
Митрополитската църква

Рамките са изработени от Александър Терзийски: http://darvorezba.com/

Използваните снимки са дело на Фото „Субев“: http://www.ramkibg.com/gallery.html

Споделете

Навигация в публикациите

Вижте още:

Един коментаркъм Как се прави гоблен от картинка?

  1. Хубава статия и се радвам че попаднах на нея за да я прочета.Ще чакаме следващата за работа с PatternMaker for cross stitch–-благодаря-Георги

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *