Кенетата на Старосел – „Софийска пролет“ 2010

На 2 май 2010 г. имах удоволствието да присъствам на Международния фестивал за автентичен фолклор „Софийска пролет“. Самодейни състави от цялата страна и извън нея бяха дошли да покажат своите умения, носии, обичаи. Измежду пъстрите „сукна“ и „литаци“, „кошули“ и „шамии“ веднага ми направиха впечатление забрадките на групата от Старосел. Всяка жена от тази група имаше по краищата на забрадката си така наречените „зарафлъци“. Помолих ги да заснема това уникално богатство. На въпроса ми това зарафлък ли го наричат, отговорът беше – не, кене. Разказаха ми, че тези кенета са правени върху конски косъм с копринена нишка и това им придава твърдост и здравина. За да се насладите и вие на тази красота, публикувам снимките на тази страничка.

Първия Български Бутон за споделяне

Можете да напишете коментар, или проследите от вашия сайт.

3 коментара към “Кенетата на Старосел – „Софийска пролет“ 2010”

 1. Dari каза:

  Много е красиво! Благодаря ви за тези публикации!

 2. ася каза:

  Страхотни сте, дано има още последователи които да съхраняват автентичните изкуства И аз се опитвам с ученици ама е много трудно ?!
  Успех

 3. Беа каза:

  Тъжно е, че губим толкова много традиция и красота… Частично може и да се съхрани нещичко, но като цяло не си тачим своето. Жалко.

Напиши коментар